Запитване за резервация

За да изпратите запитване за резервация следвайте следните стъпки:

 • Изберете тип стая.
 • Кликнете на "Дати". От календара изберете дати от (настаняване) и до (освобождаване).
 • В раздел "За колко човека?" изберете броя на възрастните и деца (ако има).
 • Проверете въведените данните от "Обощение" и натискате бутона "Продължи".
 • В раздел "Изпрати резервация" въвеждате име, фамилия и телефон за контакти. Това е лицето за контакти, с което ние ще се свържем за да уточним по-нататъчните детайли. Едно лице може да прави резервация за 2ма и повече човека. По-късно се уточняват, на кои имена се правят резервациите.

 • 2ра категория

  + подробно
  Макс:
  Цени от: 43.5 лв.
  ДАТИ

  СТАЯ БЕЗ САНИТАРЕН ВЪЗЕЛ
  този тип стая не разполага със собствен санитарен възел, а се ползва общия на етажа. Не е реновирана за разлика от “Единична стая 1А обновена СБР” и “Апартамент обновен СБР”, които са ремонтирани скоро и разполагат със собствен санитарен възел.

  Цената включва: Закуска, обяд, вечеря и до 4 процедури на ден в зависимост от здравния статус
  Цената на нощувка НЕ включва 2 лв здравна застраховка, която се плаща на място и е задължително условие за всички пребиваващи в санаториумите. Начислява се на базата на брой нощувки.

  .

 • Апартамент СБР

  + подробно
  Макс:
  Цени от: 47.0 лв.
  ДАТИ

  Цената включва: Закуска, обяд, вечеря и до 4 процедури на ден в зависимост от здравния статус
  Цената на нощувка НЕ включва 2 лв здравна застраховка, която се плаща на място и е задължително условие за всички пребиваващи в санаториумите. Начислява се на базата на брой нощувки.

 • Двойна стая 1А обновена СБР

  + подробно
  Макс:
  Цени от: 53.0 лв.
  ДАТИ

  Цената включва: Закуска, обяд, вечеря и до 4 процедури на ден в зависимост от здравния статус
  Цената на нощувка НЕ включва 2 лв здравна застраховка, която се плаща на място и е задължително условие за всички пребиваващи в санаториумите. Начислява се на базата на брой нощувки.

 • Резервация НОИ

  + подробно
  Макс:

  Резервация НОИ. Условия за изпозлване на програмата

  1. Резервация по НОИ. Необходими документи за постъпване на лицата при изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация:

   -Документ за самоличност.-Удостоверение от ТП на НОИ – в два екземпляра.  (Удостоверение не се издава на лица със здравословни противопоказания за провеждане на профилактика и рехабилитация. )
   -Медицинско направление от лекуващия лекар – в два екземпляра.
   -Лична амбулаторна карта и/или медицинската документация, удостоверяваща настоящото и миналото здравно състояние на лицето – епикризи, изследвания, снимки, електрокардиограми и други документи, според конкретния случай.
   Лица със здравословни противопоказания не се приемат от съответните изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация.

  2. Необходими документи за представяне в ТП на НОИ:

   -Медицинско направлениеПравото на парични помощи за профилактика и рехабилитация се ползва след преценка на лекуващия лекар за необходимостта от провеждане на профилактика и рехабилитация за диагностично уточнено заболяване, която се отразява в медицинско направление (Бл. МЗ № 119).
   Медицинското направление се издава от лекуващия лекар в два екземпляра и в него той документира заболяването, за което е необходимо провеждане на профилактика и рехабилитация, придружаващите заболявания, ако има такива, медицинските мотиви за рехабилитацията, както и съответните медицински изследвания.
   Медицинското направление трябва да е издадено не по-рано от 30 календарни дни преди датата на постъпване при съответния изпълнител на дейността по профилактика и рехабилитация.
   – Документ за самоличност
   – Документ по образец, удостоверяващ осигурителните права на лицето (изтегли ОБРАЗЕЦ).
   – Лична амбулаторна карта и/или медицинска документация, удостоверяваща настоящото и миналото здравно състояние на лицето – епикризи, изследвания, снимки, електрокардиограми и други документи, според конкретния случай.Лицата трябва да представят цялата медицинска документация, която доказва наличието на заболяването, отразено в медицинското направление като показано за вторична профилактика и рехабилитация.
   – За лицата с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто експертно решение на Териториална експертна лекарска комисия, респективно на Националната експертна лекарска комисия.
   – За лицата, претърпели трудова злополука разпореждане за приемане на злополуката за трудова
   – За лицата с професионална болест –  експертно решение за признаване на професионална болест.

  3. Общи условия

   Лицата представят описаните документи в териториалното поделение на Националния осигурителен институт по постоянен или настоящ адрес в срок до 10 работни дни преди датата на постъпване при изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация.
   Удостоверение не се издава на лица със здравословни противопоказания за провеждане на профилактика и рехабилитация.
   Задължавате се да спазвате посочените в удостоверението, издадено от НОИ, срок за рехабилитация, както и да ползвате компонента на парична помощ-медицински процедури, нощувки и частична помощ за хранене. При неспазване на тези изисквания направените разходи за целият период са за Ваша сметка по чл. 11 ал. 1 от Наредба за ползване на паричните помощи за профилактика и рехабилитация от 01.01.2010 г.

 • Стая 1А СБД

  + подробно
  Макс:
  Цени от: 46.0 лв.
  ДАТИ

  Цената включва: Закуска, обяд, вечеря и до 4 процедури на ден в зависимост от здравния статус
  Цената на нощувка НЕ включва 2 лв здравна застраховка, която се плаща на място и е задължително условие за всички пребиваващи в санаториумите. Начислява се на базата на брой нощувки.

[[[["field30","contains"]],[["show_fields"]],"and"]]
1 Step 1
Запитване за резервация

Попълнете всички полета, които са с етикет "задължително".

Брой хора?задължително
Плащанезадължително
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Обща информация

Специализирана болница за рехабилитация Момин Проход

СБР Момин Проход предлага възможности за целогодишна профилактика и рехабилитация на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове, също и заболявания на опорно двигателния апарат, късни последици от полиомиели, централната нeрвна система, периферната нервна система, кожни заболявания, обща профилактика и др.

Заведението разполага с 190 легла разположени в 95 помещения:

 • 8 апартамента
 • 30 реновирани стаи с 2 легла (І А* категория)
 • 35 стаи с 2 легла (І категория)
 • 22 стаи с 2 легла (ІІ категория)

Климат

 • Умерено – континентален, благоприятен за целогодишно лечение
 • Средногодишна температура на въздуха:  +10,5 оС при средна януарска -1 оС и средна юлска +22 оС.

Деца / Допълнителни легла

В СБР Момин Проход е забранено пребиваването на деца поради спецификата на лекуваните случаи в заведението. Единствения санаториум, в който се разрешава пребиваване на деца е СБР Сандански.

Домашни любимци

Домашни любимци не се допускат.

Настаняване

10:00

Освобождаване

10:00

Удобства

 • Sauna
 • Външен басейн
 • Вътрешен басейн
 • Детска площадка
 • Кални вани
 • Конферентна зала
 • Минерални вани
 • Салон за ЛФК
 • Сейф
 • Собствен паркинг
 • Спортна площадка
 • Тангенторни вани
 • Физиотерапевтична апаратура
 • Фитнес зала

Интернет

Базата не разполага с интернет достъп.

Паркинг

Безплатен паркинг за пациентите на болницата.

Транспорт

 • влак
 • автобус

България - Момин Проход

България - Момин ПроходМомин проход е град в Западна България. Той се намира в община Костенец, Софийска област на около 70 км. от гр. София. Намира в Средногорието в близост до планините Средна гора и Рила, както и до проходаТраянови врата. През града минава река Баншница.  

Culture and history info

Землището на Момин проход е населено от древността. Известно е с топлите си минерални извори още от времето на римската империя, като преди това тук се е намирало тракийско селище на серди и беси. По времето на Османското владичество селището е известно с иметоСолудервент - Воден проход или Проход на водите. През 1950 г. Момин проход е обявен за балнеоложки курорт с национално значение. През 1964 г. е административно обединен с гара Костенец и става квартал от новообразувания град Костенец. На 21 септември 2006 г. Момин проход отново получава административна самостоятелност и статут на град.[2] Минералните извори в Момин проход са съществували като център на старо тракийско селище на серди и беси. Използвани са от римляните през епохата на императорите. Селището е разрушено през V и VI век от нашествията на хуните и готите. През 976 г. в този район цар Самуил разгромява армията на византийския император Василий II, а през 1443 г. полският крал Владислав Варненчик разбива турските войски и се сключва сегединския мир. От 1576 г. курортът се именува Солудервент - Воден проход или Проход на водите. Наричан е още Момина клисура (по легендата за отбраната на прохода от девойки) и Момина баня (по поверието за появата на нимфи-моми в радиоактивните изпарения). От 1939 г. курортът носи името Момин проход. Баните и инхалаториумът са построени през периода 1925 - 1938 г., а санаториумите и почивните домове - в следващите няколко десетилетия.

Прочети още

Лечение на заболявания

 • Заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове: Хронични възпалителни и алергични ларингити, фарингити, синуити, бронхити, бронхиална астма, състояние след пневмонии и др.
 • Заболявания на опорно двигателния апарат: – остеоартрози и сродни заболявания, състояния след счупвания лекувани оперативно и консервативно, състояния след ендопротезиране, заболявания на мускули и сухожилия.
 • Kъсни последици от полиомиели,;
 • Заболявания на централната нeрвна система: ДЦП, остатъчни парези, след апоплексия, травматични увреди на централна нервна система и възпалителни заболявания на същата.
 • Заболяване на периферната нервна система:невралгия, неврити, радикулити, плексити, компресивни коренчеви синдроми, родова плексусова увреда при деца, следтравматични лезии на периферни нерви лекувани оперативно или консервативно.
 • Кожни заболявания: псориазис в неизострен стадий, парапсориазис, невродермит, себорейна екзема, други хронични екземи без гнойни процеси, професионални лекарствени дерматити, начална форма на склеродермия и склеротичен склеродермит, ихтиозис, кератодермия, пруритус, дисхидроза, хронична уртикария.
 • Обща профилактика: укрепване и закаляване на организма, освен в рамките на лечебния процес на посочените заболявания, също и флуорна профилактика на зъбния кариес и на възрастовата остеопороза, както и на процесите на преждевременно стареене.

Противопоказания

- активна белодробна туберколоза;
- субакутен стадий на миокарден инфаркт и нестабилна стенокардия;
- остри фебрилни състояния с уточнена етиология;
- обострени стадий на хронични заболявания;
- множествена склероза;
- хронична исхемична болест на сърцето;
- напреднал стадий на дихателна, сърдечно – съдова, бъбречна и чернодробна недостатъчност;
- високо степенна малигнена артериална хипертония.

Спациалисти

 • физикална и рехабилитационна медицина
 • ортопедия и травматология
 • педиатрия
 • неврология

Оборудване

 • Богата гама от физиотерапевтична апаратура
 • Вътрешен басейн
 • Детски басейн – вътрешен и външен
 • Фитнес зала
 • Минерални вани
 • Тангенторни вани
 • Кални вани
 • Сауна
 • Салон за ЛФК

Методи на лечение

 • Балнеолечение – вани, басейни, лечебни душове, тангенторен масаж и субаквална гимнастика, иригации, инхалации
 • Кинезитерапия – индивидуална и групова лечебна физкултура, лечебен масаж – използват се класическите методи за рефлекторна терапия по Войта, индивидуално се застъпват методиките на Бобат и Кабат при децата с ДЦП
 • Топлинни процедури – влажни обвивания по Кени, калолечение, парафинолечение
 • Електролечение, електрофореза, електростимулация, УВЧ, солукс, магнитотерапия, интерферентен ток
 • Медикаментозно лечение в помощ на кинезитерапевтичната програма
 • Оперативно лечение – след прецизен кинезиологичен анализ, етапно с прилагане на всички оперативни техники за корекция на деформациите и контрактурите при ДЦП
 • Психолого – педагогическа рехабилитация, социална хабилитация, учебни занятия от първи до осми клас
 • Диетично хранене според заболяването.