България - Баните

България - Баните

Things to do - general

В сърцето на Родопите е скътана община Баните. В северната й част планинската верига се издигат до 2001 м. върховете Преспа и Свобода и обширното пасище Каракулас. Този дивен кът от България, пленява с прелестта на пейзажа си.

Село Баните се намира в планински район в Смолянска област, по поречието на река Малка Арда, на 750 метра надморска височина. Първото наименование на селото е Лъджа. Селото е центърът на община Баните. Разположено е между два областни центъра – Кърджали и Смолян (62 km от Кърджали и 45 km от Смолян). Баните е известно с минералната вода, чиято температура при извиране е 43°С и е уникална по състав за България. То наброява около 2000 жители, като селото има стара и нова част. Новата част е изградена около минералните бани, за които има сведения, че са се използвали още по римско време.

Живописната планинска природа, термалният минерален извор, който според преданията датира от римско време, чистият и свеж въздух създават неповторима атмосфера в това планинско селце. Там на 5 и 6 май ежегодно се провежда „Празник на община Баните и минералната вода”.

Country България
RegionСмолян
MunicipalityБаните
Population957
Altitude681
СБР Баните, Смолян

СБР Баните, Смолян

Стефан Стамболов 2, България - Баните
Цени от 44.0 лв.
Специализирана болница за рехабилитация Баните, заболявания на опорно-двигателния апарат, на перифер Повече информация

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Landmarks information

аяаяаяая