България - Банкя

България - Банкя

Things to do - general

Банкя е град в Област София, Западна България. Намира се в близост до столичния ж.к.„Люлин“ и град Божурище. Той е известен балнеолечебен център. Град Банкя включва също и близките села Иваняне и Клисура.

Банкя се намира на около 14,5 км западно от столицата София. Разположен е в подножието на Люлин планина, на брега на река Банкя. Средната надморска височина е между 630 и 800 м. Със столицата го свързват две шосета — отклонението на Мильово ханче по пътя за Сърбия и пътят покрай кв. Филиповци. Градът е част отнационалната железопътна мрежа с електрифицирана линия.

Курортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях.

Уютните хотели и ресторанти, паметниците на културата, храмовете, тенис-комплексът, националният хиподрум, минералният плаж, близостта до Люлин планина, десетките културни прояви, организирани по време на традиционните празници „Горешляци“ на минералната вода предизвикват интереса на многобройните гости на града.

Банкя е място, в което през последните 40 год. живеят и работят редица от политиците на България. Сред тях са Цар Фердинанд ,който решава да създаде централната царска баня, Тодор Живков, който построява в Банкя президентска резиденция и живее в нея през последните 10-на год. от управлението си. Друг виден политик, роден и живял в Банкя, е основателят на ПП ГЕРБ – Бойко Борисов.

Country България
RegionСофия
MunicipalityСтолична
Population11 667
Altitude695

Sports & nature

Град Банкя е съставен от централна част и кварталите Вердикал, Михайлово и Градоман. Разположен в подножието на Люлин планина, градът е характерен с многото зеленина и слънчеви дни, умереноконтинентален климат, лек планински бриз богат на отрицателни йони и фоноциди, както и многото лековити минерални извори — това са природни дадености, които определят развитието на Банкя като престижен национален и международен курорт, и в същото време екологичен резерват на София. Климатът, лечебните свойства на минералните води, богатата санаториално-курортна база с високо квалифициран медицински персонал, стотиците излекувани от сърдечно-съдови и инсултни заболявания представляват най-добрата визия на града.

Culture and history info

През 1969 г. село Банкя е обявено за град, а през 1979 г. е обособен, заедно с прилежащите села, като район на София.

Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 год. При археологически разкопки са разкрити останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от 4 — 5 век от новата ера. Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър от 15 век.

След като България изгубва Македония, хора от Югозападна Македония се преселват в Банкя. Повечето стари банчани са потомци на български македонци и живеят предимно в центъра.

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Банкя е доброволец в Македоно-одринското опълчение.[3]

Балнеохотел Дружба

Балнеохотел Дружба

ул. Св. св. Кирил и Методий 11, България - Банкя
Цени от 40.0 лв.
Балнеохотел Дружба предлага 110 легла, разположени в 55 стаи. Хотел “Дружба 2” предлага Повече информация
СБР Банкя

СБР Банкя

ул. Шейново 8, България - Банкя
Цени от 64.0 лв.
СБР Банкя. Банкя е град-община включен в рамките на град София . Разположен в подножието на Люлин пл Повече информация

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Landmarks information

  • Сградата на Минералната баня - построена през 1907 г.[4]
  • „Вазов дъб“ - любимото място за почивка на писателя Иван Вазов.
  • Църква „Мчци Кирик и Юлита“ - построена през 1932 г. Осветена от софийския митрополит Стефан.
  • Читалище „Отец Паисий“ - основано през 1928 г. с пръв дарител учителят Владимир Марков. Днес читалището разполага с над 20 000 тома художествена и научно-техническа литература. Най-старият културен институт в града. Активна дейност развиват младежки танцов ансамбъл, детско-юношески танцов състав, хор за стари градски и народни песни, школа за спортни танци, рок група, младежки спортен клуб.
  • Къща-музей „Димитър Благоев“.
  • Дивотински манастир „Света Троица“
  • Клисурски манастир „Света Петка“
  • Известното място за разходки сред природата и лечение на дихателни проблеми - Алеята на здравето.