България - Боровец

България - Боровец

Things to do - general

Боровец е един от най-големите български ски курорти по дължина и капацитет на ски пистите и съоръженията. Разположен е по северните склонове на Мусаленския хребет в източната част на Рила планина. Сгушен във вековните борови гори на над 1300м надморска височина, Боровец е идеалното място за зимни спортове и почивки.
Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студения месец, е около 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.
Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, сноуборд, ски бягане, фристайл и фрирайд.

Поразяващи зимни пейзажи, слънце и разбира се разнообразие от ски писти – 24 на брой с обща дължина 58 км. Пистите са с различна трудност и натовареност като са  подходящи както за начинаещи, така и за напреднали и експерти.
Боровец е два пъти домакин на състезания за Световната купа по ски алпийски стил и единадесет пъти домакин на състезания за Европейската купа, последното от които бе през февруари 2014г. (слалом и гигантски слалом за мъже).
Боровец е предизвикателство и любимо място и за сноубордистите, на които предлага  различни по сложност и натовареност терени, както и два терейн парка – Сноу Парк Бороспорт в горната част на писта “Попангелов” и Промо Парк Бороспорт срещу хотел “Рила” в Централен Боровец.
В края на деня курортът продължава да е оживен благодарение на създадените условия за нощно каране до 22 часа и многобройните уютни таверни и барове.

Ски информация

 • Надморска височина на базата на курорта: 1300 м
 • Най-висока ски точка: 2560 м
 • Маркирани ски писти: 58 км
 • Най-дълга писта: 12 км
 • Посоки на склоновете: С, СЗ, З
 • Писти за ски бягане: 35 км
 • Съоръжения за биатлон
 • Snow Park Borosport (в горната част на писта “Попангелов”) и Promo Park Borosport (на плаца пред хотел “Рила” в Централен Боровец)
 • Детски снежен парк Borokids
 • 8 осветени писти за нощно каране – “Мартинови Бараки 1, 2, 3 и 4”, “Ротата”, “Иглика”, “Рила” и долната част на ски-път “Ситняково”
 • Брой оръдия за сняг в ски-центрове “Ястребец” и “Ситняково”: 160

Трасета за ски бягане

Трасетата за ски бягане и биатлон са проектирани съгласно изискванията на Международната Федерация по Ски и Международната Федерация по биатлон, с минимална ширина 6 метра. Курортът предлага на ски бегачите писти за дълго бягане в местностите “Широка поляна” и “Варника” с дължини на трасетата, съответно 3.5км и 10км, както и трасе в спортен център “Бистрица” с дължина 10.5км, което се обработва редовно и е снабдено с инсталация за изкуствено заснежаване.

Трасетата за ски бягане и биатлон са проектирани съгласно изискванията на Международната Федерация по Ски и Международния съюз по биатлон, с минимална ширина 6 метра. Курортът предлага на ски бегачите писти за дълго бягане в местностите “Широка поляна” и “Варника” с дължини на трасетата, съответно 3.5 км и 10 км, както и трасе в спортен център “Бистрица” с дължина 10,5 км, което се обработва редовно и частично е снабдено с инсталация за изкуствено заснежаване.

 

До 2009 г. Боровец е най-големия и значим български планински курорт и център, но е изпреварен от Банско, чиято ски-зона е с дължина на ски-пистите от 70 км.

На 30 юли 2004 г., с цел запазване и развитие на курорта и цялата прилежаща зона над гр. Самоков, е промотиран ски-проекта Супер Боровец. Планирано е изграждането на комплекс “Самоков – Боровец – Бели Искър”, чиято реализация трябва да стартира от 2005 г. Според направените планове е предвидено курортът да се раздели на три зони и да се осъществят три различни типа застрояване, като към супер-проекта са привключени и съседните селища Бели Искър и Радуил с местностите Бяла поляна и Гвардейска поляна, като изходни точки за ски.

Към 2015 г., т.е. 10 години след първоначално предвидения старт по реализацията на амбициозното инвестиционно начинание, все още нищо от предвидения проект не е изградено. Междувременно на 8 октомври 2007 г. е направена церемониално първа копка по реализацията на проекта за реконструкция и развитие на Боровец.

Супер Боровец, като инвестиционно намерение, е най-мащабния подобен проект в Източна Европа, а и на Балканите.

Country България
RegionСофийска
MunicipalityСамоков
Altitude1300

Sports & nature

Боровец е най-близкият до столицата зимен курорт и е предпочитан като такъв от жителите на българската столица. Разположен е на 1 350 м надморска височина на северните склонове на Рила, на 70 км от София, 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив. Най-близкият град е Самоков, на 10 км. разстояние.

Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студеният месец, е около минус 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, сноуборд, ски бягане. Освен това по високите части на Рила планина - ски център Маркуджик, в разгара на сезона, снежната покривка достига 2 m, което предоставя изключителни възможности за екстремно каране на алпийски ски и сноуборд.

Балнеохотел Калина

Балнеохотел Калина

България - Боровец
Цени от 50.0 лв.
Балнеохотел Калина Балнеохотел Калина предлага 50 легла, разположени в 21 стаи и 4 апартамента. Всяк Повече информация
Феста Чамкория

Феста Чамкория

България, България - Боровец
Луксозният хотел Феста Чамкория е разположен сред вековни борови гори, на 1200 метра от станцията на Повече информация

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Landmarks information

Три ски центъра:

В ски курорта Боровец има 3 ски центъра:

Ски център Ситняково-Централен Боровец – от 1350 м до 1780 м надморска височина. Центърът разполага със снежна инсталация, покриваща 250дка писти. Тук се намират осемте писти с изкуствено осветление за нощно каране - писти "Иглика", “Рила”, „Мартинови бараки 1, 2, 3 и 4“, „Ротата“ и долната част на ски път „Ситняково“. В този ски център, на плаца пред хотел “Рила”, е и един от двата фристайл парка на курорта – Промо Парк Бороспорт.
Ски център Ястребец – от 1340 м до 2369 м надморска височина. Центърът разполага със снежна инсталация, осигуряваща заснежаване на писти "Попангелов" (бивша "Ястребец 2"), "Ястребец 3" и долната част на писта "Ястребец 1" с площ от 250дка. В горната част на писта „Попангелов“ се намира вторият фристайл парк в Боровец – Сноу Парк Бороспорт.

Ски център Маркуджик – от 2144 м до 2550 м надморска височина. Тук е изградена модерна система за снегозадържане, блогодарение на която се избягва оголването на определени участъци, причинявано от силния вятър. В ски център Маркуджик, в разгара на сезона снежната покривка достига 2м, което създава изключителни възможности за екстремно каране.