България - Момин Проход

България - Момин Проход

Things to do - general

Момин проход е град в Западна България. Той се намира в община Костенец, Софийска област на около 70 км. от гр. София.

Намира в Средногорието в близост до планините Средна гора и Рила, както и до проходаТраянови врата. През града минава река Баншница.

 

Country България
RegionСофийска
MunicipalityКостенец
Population1 586
Altitude494

Culture and history info

Землището на Момин проход е населено от древността. Известно е с топлите си минерални извори още от времето на римската империя, като преди това тук се е намирало тракийско селище на серди и беси.

По времето на Османското владичество селището е известно с иметоСолудервент - Воден проход или Проход на водите.

През 1950 г. Момин проход е обявен за балнеоложки курорт с национално значение. През 1964 г. е административно обединен с гара Костенец и става квартал от новообразувания град Костенец.

На 21 септември 2006 г. Момин проход отново получава административна самостоятелност и статут на град.[2]

Минералните извори в Момин проход са съществували като център на старо тракийско селище на серди и беси. Използвани са от римляните през епохата на императорите. Селището е разрушено през V и VI век от нашествията на хуните и готите.

През 976 г. в този район цар Самуил разгромява армията на византийския император Василий II, а през 1443 г. полският крал Владислав Варненчик разбива турските войски и се сключва сегединския мир.

От 1576 г. курортът се именува Солудервент - Воден проход или Проход на водите. Наричан е още Момина клисура (по легендата за отбраната на прохода от девойки) и Момина баня (по поверието за появата на нимфи-моми в радиоактивните изпарения). От 1939 г. курортът носи името Момин проход.

Баните и инхалаториумът са построени през периода 1925 - 1938 г., а санаториумите и почивните домове - в следващите няколко десетилетия.

СБР Момин Проход

СБР Момин Проход

Христо Ботев 6, България - Момин Проход
Цени от 43.5 лв.
Специализирана болница за рехабилитация Момин Проход СБР Момин Проход предлага възможности за целого Повече информация

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Landmarks information

Момин проход е известен с деветте си минерални извора, с температура на водата 56°С, и радиоактивност, втора в България след Нареченски бани, трета в Европа и 25-та в света. Водата в Момин проход облекчава и лекува заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи, както и проблеми на метаболизма на веществата и различни алергии.