България - Вършец

България - Вършец

Things to do - general

Вършѐц е град в Северозападна България. Той се намира в Област Монтана и е в близост до град Берковица. Градът е административен център на община Вършец.

Град Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина, всред голяма долина по поречието на река Ботуня.

Геоложкото и географското му разположение го определят като климатичен курорт, известен с топлата симинерална вода и мек планински климат, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика. В курортното селище живеят около 8000 жители и то отстои на 85 km северно от София и на 30 km южно от областния център Монтана.

В града се намира вторият по големина на Балканския полуостров естестевен природен парк след Борисовата градина в София. В центъра на парка се намира местността Иванчова поляна.

Country България
RegionМонтана
MunicipalityВършец
Population6 220
Altitude395

Culture and history info

Вършец възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението.

В турски документи от 16 век Вършец съществува под името Виришниче. 1850 г. се смята за рождена дата на курорта Вършец, когато вършечанинът Димитър Лучков е излекуван с минерална вода. През 1910 г. е построена първата държавна минерална баня, чиито управител е Дамян Иванов. През 1930 г. е построена Нова баня, която е в античен стил, построени са вили и хотели, наредени от двете страни на Алеята на чинарите. През 1934 г. в центъра на града е изградена Слънчева градина. По това време със застъпничеството на д-р Дамян Иванов Вършец се сдобива с втория по големина изкуствен парк в България след Борисовата градина – парк от 800 декара с борови насаждения и специално пренесени екзотични видове. Прокаран е и оросителен канал. През1938 г. в електрифицираното казино на Вършец за първи път се избира Мис Вършец. През 2000 г. се изграждаАлпинеум, дарен от списание „Градина“, а през 2002 в централната градска част е построена нова минерална чешма.

Балнеохотел Тинтява

Балнеохотел Тинтява

ул. В. Левски 16, България - Вършец
Цени от 60.0 лв.
Балнеохотел Тинтява Балнеохотел Тинтява предлага 90 легла, разположени в 40 стаи и 5 апартамента. Ст Повече информация
СБР Вършец

СБР Вършец

Център, Паркова зона, България - Вършец
Цени от 40.0 лв.
Филиалът се намира в гр. Вършец, разположен в северните склонове на Западна Стара планина, на 90 km Повече информация
Хотел Тинтява 2

Хотел Тинтява 2

ул.д-р Дамян Иванов 3, България - Вършец
Цени от 60.0 лв.
Хотел Тинтява 2 Хотел Тинтява 2 предлага 34 легла, разположени в 18 стаи и 2 апартамента. Стаите са Повече информация

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Landmarks information

  • Първата баня в селището, построена през 1910 г., се оказва тясна за прииждащите болни и през 1930 г. е вдигната втора, по-голяма. Минералните води бликат от няколко извора с температура от 37° С. Водата им е бистра, безцветна, алкална, слабо минерализирана, с ниска водна твърдост и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържа алуминий, желязо, барий, литий, фосфат, манган и др.
  • Художествената галерия във Вършец разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс. Фондът на галерията се набира от дарения от проведени пленери по изкуствата по време на традиционния „Празник на курорта, минералната вода и Балкана“.
  • Общинският музей във Вършец съдържа 4 раздела: „Античен“; „Археологически находки и монетна колекция“; „Балнеология“ и „Етнография“. Има и изложбена зала.
  • Много посещавана е местността Водопада, която се намира в близост до селището – на около 5 km.
  • В града на здравето функционират множество почивни станции, къщи за настаняване на гости и три спа хотела.
  • На 5 km от града се намира с. Спанчевци, известно също с минерален извор със забележителни лечебни качества.