Минералната вода в България

Исторически поглед и полезни свойства

Исторически поглед

България е дестинация, която се слави с практикуването на здравен туризъм. Това е така благодарение на множество фактори, сред които наличието на множество балнеоложки курорти и минерални води с доказани лековити свойства.
Исторически погледнато в България минералната вода е използвана още от дълбока древност, около 2000 година пр.н.е от траките, населявали нашите земи. Многобройни археологически открития доказват, че на места като Медиус (Сандански), Германея (Сапарева баня), Сердика (днешна София), Аугуста Траяна (Стара Загора) и Пауталия (Кюстендил) са били населени и животът не е прекъсвал 6000 до 5000 години пр.н.е., именно поради наличието на минерална вода. През първи век от н.е , римляните усилено са строяли бани в близост до естествените минерални извори, доказателства за което съществуват и до днес.

В днешно време минералните извори и техните възстановяващи свойства, се позлват от многобройни СПА центрове, балнеохотели и санаториуми, предлагащи редица процедури за различни заболявания, между които болести на опорно-двигателния апарат, периферна и централна нервна система, томашно-чревни, жлъчно-чернодробни, бъбречно-урологични, Ендокринно-обменни, сърдечно-съдови, кожни заболявания и много други. В съчетание с благоприятен климат и морски, или планински въздух, лечебна кал, ниските цени, в сравнение с другите балнеологични курорти в Европа и други фактори, минералната вода в България е притегателна сила както за българските граждани, така и за чуждестранните. Според Ройтерс, България е сред страните, които комбинират ниски цени на медицинските услуги с професионален опит на медицинския персонал и могат да се превърнат в предпочитана дестинация за така наречените здравни туристи.

Ресурси

България се нарежда на второ място в Европа, след Исландия, по отношение на съществуващи, развити и регистрирани ресурси на минерална вода, като изпреварва държави, с доказани традиции в балнеологията. Открити са над 600 минерални водоизточнити, които се групират в 240 находища, 1600 извора с общ дебит 4900 л/с., като не всички от тях се използват за балнеолечение. Температурата варира от 10 до 103 градуса, като най-висока е в Сепарева Баня, който е единственият активен на Балканите гейзер. Друга интересна характеристика, е че в България има почти всички видове минерална вода, които се срещат в света.

Друго ценно природно богатство са находищата на лечебна лиманна кал и лечебен торф. Находищата на лиманната кал се намират в Добри дол /Видинско/, Садово /Пловдивско/ и Байкал /Кюстендилско/; неорганична (утаечна и изворна) – Поморие, Баня (Карловско), Шабленската тузла, Балчишка Тузла, Варненско езеро, Поморийско езеро (единственото място, освен Мъртво море, където се добива лечебна кал от минерален произход), Атанасовско езеро, Марикостиново и др., органична (с растителен произход) – Кюстендил, Содово и др., и торф (високопланински и землист).
Страната ни разполага с 58 балнеолечебни курорта, 55 климатични планински курорта и 48 климатични морски курорта.

Text