Запитване за резервация

За да изпратите запитване за резервация следвайте следните стъпки:

 • Изберете тип стая.
 • Кликнете на "Дати". От календара изберете дати от (настаняване) и до (освобождаване).
 • В раздел "За колко човека?" изберете броя на възрастните и деца (ако има).
 • Проверете въведените данните от "Обощение" и натискате бутона "Продължи".
 • В раздел "Изпрати резервация" въвеждате име, фамилия и телефон за контакти. Това е лицето за контакти, с което ние ще се свържем за да уточним по-нататъчните детайли. Едно лице може да прави резервация за 2ма и повече човека. По-късно се уточняват, на кои имена се правят резервациите.

 • Апартамент СБР

  + подробно
  Макс:

  Цената включва: Закуска, обяд, вечеря и до 4 процедури на ден в зависимост от здравния статус
  Цената на нощувка НЕ включва 2 лв здравна застраховка, която се плаща на място и е задължително условие за всички пребиваващи в санаториумите. Начислява се на базата на брой нощувки.

 • Двойна стая 1А обновена СБР

  + подробно
  Макс:
  Цени от: 56.0 лв.
  ДАТИ

  Цената включва: Закуска, обяд, вечеря и до 4 процедури на ден в зависимост от здравния статус
  Цената на нощувка НЕ включва 2 лв здравна застраховка, която се плаща на място и е задължително условие за всички пребиваващи в санаториумите. Начислява се на базата на брой нощувки.

 • Двойна стая 1А СБР

  + подробно
  Макс:
  Цени от: 50.0 лв.
  ДАТИ

  Цената включва: Закуска, обяд, вечеря и до 4 процедури на ден в зависимост от здравния статус
  Цената на нощувка НЕ включва 2 лв здравна застраховка, която се плаща на място и е задължително условие за всички пребиваващи в санаториумите. Начислява се на базата на брой нощувки.

 • Резервация НОИ

  + подробно
  Макс:

  Резервация НОИ. Условия за изпозлване на програмата

  1. Резервация по НОИ. Необходими документи за постъпване на лицата при изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация:

   -Документ за самоличност.-Удостоверение от ТП на НОИ – в два екземпляра.  (Удостоверение не се издава на лица със здравословни противопоказания за провеждане на профилактика и рехабилитация. )
   -Медицинско направление от лекуващия лекар – в два екземпляра.
   -Лична амбулаторна карта и/или медицинската документация, удостоверяваща настоящото и миналото здравно състояние на лицето – епикризи, изследвания, снимки, електрокардиограми и други документи, според конкретния случай.
   Лица със здравословни противопоказания не се приемат от съответните изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация.

  2. Необходими документи за представяне в ТП на НОИ:

   -Медицинско направлениеПравото на парични помощи за профилактика и рехабилитация се ползва след преценка на лекуващия лекар за необходимостта от провеждане на профилактика и рехабилитация за диагностично уточнено заболяване, която се отразява в медицинско направление (Бл. МЗ № 119).
   Медицинското направление се издава от лекуващия лекар в два екземпляра и в него той документира заболяването, за което е необходимо провеждане на профилактика и рехабилитация, придружаващите заболявания, ако има такива, медицинските мотиви за рехабилитацията, както и съответните медицински изследвания.
   Медицинското направление трябва да е издадено не по-рано от 30 календарни дни преди датата на постъпване при съответния изпълнител на дейността по профилактика и рехабилитация.
   – Документ за самоличност
   – Документ по образец, удостоверяващ осигурителните права на лицето (изтегли ОБРАЗЕЦ).
   – Лична амбулаторна карта и/или медицинска документация, удостоверяваща настоящото и миналото здравно състояние на лицето – епикризи, изследвания, снимки, електрокардиограми и други документи, според конкретния случай.Лицата трябва да представят цялата медицинска документация, която доказва наличието на заболяването, отразено в медицинското направление като показано за вторична профилактика и рехабилитация.
   – За лицата с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто експертно решение на Териториална експертна лекарска комисия, респективно на Националната експертна лекарска комисия.
   – За лицата, претърпели трудова злополука разпореждане за приемане на злополуката за трудова
   – За лицата с професионална болест –  експертно решение за признаване на професионална болест.

  3. Общи условия

   Лицата представят описаните документи в териториалното поделение на Националния осигурителен институт по постоянен или настоящ адрес в срок до 10 работни дни преди датата на постъпване при изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация.
   Удостоверение не се издава на лица със здравословни противопоказания за провеждане на профилактика и рехабилитация.
   Задължавате се да спазвате посочените в удостоверението, издадено от НОИ, срок за рехабилитация, както и да ползвате компонента на парична помощ-медицински процедури, нощувки и частична помощ за хранене. При неспазване на тези изисквания направените разходи за целият период са за Ваша сметка по чл. 11 ал. 1 от Наредба за ползване на паричните помощи за профилактика и рехабилитация от 01.01.2010 г.

[[[["field30","contains"]],[["show_fields"]],"and"]]
1 Step 1
Запитване за резервация

Попълнете всички полета, които са с етикет "задължително".

Брой хора?задължително
Плащанезадължително
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Обща информация

Специализирана болница за рехабилитация Сандански предлага възможности за целогодишна профилактика и рехабилитация на неспецифични хронични и алергични заболявания на дихателната система, хронични ставни заболявания, периферната нервна система и др.

Комплекса разполага с 260 легла разположени в 116 помещения:

 • 6 апартамента – реновирани
 • 15 реновирани стаи с 2 легла (І А* категория)
 • 17 стаи с 2 легла (І А категория)
 • 50 стаи с 2 легла (І категория)
 • 28 стаи с 3 легла (І категория)

Климат

 • Преходно-континентален със средиземноморско влияние.
 • Средногодишна температура на въздуха:  + 14,7 оС

Деца / Допълнителни легла

В СБР Банкя е забранено пребиваването на деца поради спецификата на лекуваните случаи в заведението. Единствения санаториум, в който се разрешава пребиваване на деца е СБР Сандански.

Домашни любимци

Домашни любимци не се допускат.

Настаняване

10:00

Освобождаване

10:00

Удобства

 • Конферентна зала
 • Минерални вани
 • Салон за ЛФК
 • Собствен паркинг
 • Тангенторни вани
 • Физиотерапевтична апаратура
 • Фитнес зала

Интернет

Комплекса разполага с интернет достъп.

Паркинг

Безплатен паркинг за пациентите на болницата.

Транспорт

 • влак
 • автобус

България - Сандански

България - СанданскиСандански е град в Югозападна България. Траките основали селището с името Медиус, по-късно римскотоселище на мястото на днешния град се е наричало Дезудава, а през Средновековието българите го нареклиСвети Врач. В района на Сандански се смята, че е роден и живял Спартак от тракийското племе меди. Паметникът на Спартак е един от символите на града. Сандански

Sports & nature

В града има един градски стадион „Спартак“ с 3 нови тренировъчни терена с осветление. Това е спортният комплекс на който „ПФК Вихрен“ – гр Сандански, играе домакинските си срещи. Капацитетът на стадиона в момента е 6000 седящи места, като през 2009 г. беше извършен мащабен ремонт на съоръжението. В гр. Сандански, предстои и изграждането на многофункционална спортна зала с капацитет от 2500 седящи места. В града има множество спортни площадки. Работи и голям плувен комплекс, „Плувен интернат“, който постоянно излъчва републикански и шампиони от международни състезания. Сандански е известен като един от центровете по скокове във вода, но изграденият басейн в момента не работи. Във всеки от големите хотелски комплекси има изградени СПА-центрове с минерална вода и спортни комплекси. Съществуват и клубове по борба, както и по волейбол, баскетбол, женски футбол, хандбал и др. В Община Сандански са родени и шампионите по борба Александър Томов и Димитър Русаков, почетни граждани на гр. Сандански. Любителите на колоезденето могат да карат велосипеди в парковете и около спортните зали. В града са изградени голям брой хотели, семейни и големи хотелски комплекси с обща леглова база около 4 000 места. Сред големите хотелски комплекси има един 5-звезден, два 4-звездни и три 3-звездни. Отделно от тях, в Сандански се предлагат и много частни квартири. В града функционират и два санаториума, които имат изключително висока посещаемост през цялата година. През 2010 г. град Сандански спечели конкурсите „Отлична туристическа дестинация на България“ и „Спа дестинация на България“. Също през 2010 година, в града бе открит и Информационен туристически център", собственост на общината, намиращ се в центъра на града до сградата на ГУМ, в който център се помещава „Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите“-(СХРТ)-Сандански. Туристически обекти и забележителности в и около Сандански, които могат да се посетят:
 • 1.Раннохристиянска базилика от IV-VI век и античен комплекс
 • 2.Паметникът на Спартак
 • 3.Сандански манастир „Св.Св. Козма и Дамян”
 • 4.Уникален градски парк
 • 5.Национален парк Пирин
 • 6.Мелнишки скални пирамиди
 • 7.Мелник и Кордопуловата къща
 • 8.Роженски манастир
 • 9.Рупите
 • 10.Феноменът Преподобна Стойна и храма „Св.Георги” в село Златолист, с автомобил, на 4 км. от село Катунци и от главният път за гр. Гоце Делчев. До село Златолист има пряка пътека от гр. Мелник. Разстоянието е 3 км.

Culture and history info

Музейното дело в град Сандански е започнато със създаването през 1936 на археологическо дружество „Струма“, като е съставена и музейна сбирка, намираща се по това време в днешното Първо основно училище в Сандански. След започването от 1960 г. на системни археологически разкопки и направените разкрития на раннохристиянски сгради и базилики в рамките на античния град, намиращ се под съвременния град Сандански, се поставя нов етап в развитието на археологията в града, а така също и в развитието на музейното дело, свързано със запазването и съхраняването на богатото културно-историческо наследство. Основа за изграждането на днешния Археологически музей на Сандански стават останките на раннохристиянската „Базилика на епископ Йоан“. Музеят е разположен „ин сито“, т.е. на място, върху базиликата и е един от малкото в страната, изградени по този начин. Повод за откриването му е IV-тата археологическа конференция в Благоевград през 1970 година. Археологическият музей подсигурява извършването на археологическите проучвания в град Сандански и общината. В периода 1960 – 1980 година са проучени последователно „Базилика на епископ Йоан“, Раннохристиянски комплекс, Гимназиум, Раннохристиянски некропол, терми и жилищни сгради, които попълват градоустройствената система на античния град. Археологическият музей разполага с богат архив и депо, където се съхраняват находките, пълната документация и снимков материал, описващи разкритите обекти. Музеят притежава богата колекция от надгробни плочи, монети, надписи, антични съдове, предмети на бита и накити от различни исторически периоди. Един от най-интересните обекти, разкрити в последните години, е Епископският комплекс, намиращ се зад сградата на старото кметство, включващ Епископска базилика, баптистерий, атрий с колонада, помещения и сгради, които продължават да се проучват в момента. Екипът на музея активно участва в конференции и научни сесии, където популяризира богатото антично наследство на Сандански и района. Разработват се проекти с образователна и културна насоченост.
 • Народно читалище „Отец Паисий“
 • Градска библиотека
В Сандански се провежда фестивалът за авторска пиринска песен „Пирин фолк“. Той събира туристи от цяла България и съседните страни.В града се провежда и международният „Балкански младежки фестивал“ „BYF“ Античност и Средновековие Съчетаването на благоприятни природни дадености, заедно с богатството от минерални извори с различна термалност (в района на община Сандански има над 80 извора с температура 42-81°С), ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и даващи възможност за къпане на открито през цялата година, правят мястото удобно за заселване на човека по тези места още в дълбока древност. Селището около минералните извори е възникнало през II хилядолетие преди нашата ера. До VI век градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян – народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански. Древният град лежи изцяло върху терена на съвременния град Сандански, като намерените археологически обекти са от различни исторически периоди. Разцвет градът е получил в периода IV-VI век. От това време са открити множество обществени сгради и раннохристиянски базилики, включително раннохристиянски епископски комплекс. Интерес представляват откритите мозаечни декоративни килими, част от които са експонирани „ин ситу“ в Археологическия музейна града. В Османската империя През XIX век Свети Врач е пазарно средище със смесено население в Мелнишката кааза на Серски санджак. В 1845 година руският славист Виктор Григорович на път от Мелник за Рилския манастир минава през селището и пише в „Очерк путешествия по Европейской Турции“: В „Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника“, издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 Света Врач (Svéta Vratch) е посочено като село със 100 домакинства със 120 жители мюсюлмани и 135 жители българи. В статистиката са посочени и две слели се по-късно със Свети Врач села – Ливадица на левия бряг на Бистрица с 6 домакинства и 25 жители българи и Смилево (Smilévo) с 9 домакинства и 35 българи.[2] Към 1900 година според статистиката на Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) във Свети Врач живеят 1110 души, от които 600 българи-християни, 360 турци и 150 цигани.[5] В Смилево живеят 150 българи-християни и 30 цигани, а в Ливадица – 64 българи, 60 турци и 36 цигани.[6] Според статистиката на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев („La Macédoine et sa Population Chrétienne“) в 1905 година християнското население на Свети Врач се състои от 560 българи екзархисти и 12 цигани. В селото има 1 начално българско училище с 1 учител и 35 ученици.[7] В България[редактиране | редактиране на кода] При избухването на Балканската война през 1912 година единадесет души от Свети Врач са доброволци в Македоно-одринското опълчение.[8] През 1913 година по време на Междусъюзническата война Свети Врач е завзет от гръцката армия и 200 къщи са опожарени.[9] След 1919 година Свети Врач е фактически административен и политически център на региона, макар, че до средата на 1925 година околията се нарича Мелнишка. В него са повечето занаятчийски работилници и търговски магазини, които обслужват и населението от цялата околия.[10] На 18 юни 1929година, 22 Обикновено Народно събрание приема Закон за обявяване на село Свети Врач за град.[11] След 9 септември 1944 година минимум 61 души от града и околията са избити от новата власт. Сред жертвите са кметът Атанас Лазаров, депутатът Атанас Хаджипопов, дейците на ВМРО Зисо Попов, Костадин Джаров, Константин Кюров, Стоян Манолов, Йосиф Пецев, Милан Постоларски и много други.[12]През януари 1945 година край гарата на Свети Врач е създаден първият комунистически концентрационен лагер в страната, който е закрит два месеца по-късно.[13] От 26 септември 1949 г. градът носи името на българския революционер и войвода Яне Сандански – деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация в Серския революционен окръг.[14]

Прочети още

Лечение на заболявания

 • Неспецифични хронични и алергични заболявания на дихателната система: бронхит, астма, алергичен ринит, синузит, фарингит; състояния след пневмония, хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/;
 • Хронични ставни заболявания: болест на Бехтерев, спондилоартрози, следфрактурни състояния, ревматоиден артрит;
 • Заболявания на периферната нервна система: – невралгии, неврити, плексити; рехабилитация след инсулти.

Противопоказания

- инфекциозни заболявания;
- сърдечно-съдови заболявания в стадий на декомпенсация

Спациалисти

 • физикална и рехабилитационна медицина
 • алергология
 • вътрешни болести
 • детски болести

Оборудване

 • Богата гама от физиотерапевтична апаратура
 • Тангенторни вани
 • Минерални вани
 • Фитнес зала
 • Салон за ЛФК

Методи на лечение

 • балнеолечение – минерален душ, минерални вани
 • физиотерапевтични процедури
 • медикаментозно-инхалаторно лечение
 • парафинотерапия
 • ЛФК
 • хидротерапия
 • луголечение
 • диетично хранене според заболяването.