България - Куклен

България - Куклен

Things to do - general

Ку̀клен е град в Южна България, административен център на община Куклен, област Пловдив.

Град Куклен е разположен в полите на Родопите, на 7 км южно от гр. Пловдив.

Броят на хората с постоянен адрес в Куклен е 6881, а на тези с настоящ адрес – 6000.

Население на град Куклен – 5 858 жители (февруари 2011).

В града е създаден Клуб на жената „Рай“, в който членуват само жени на всякаква възраст.

Има футболен клуб „Атлетик“, чийто отбор играе в „А“ областна група на Област Пловдив. Отборът е създаден през 1927 година. В отбора личат имена като Красен Трифонов и Митко Ценовски – футболисти с визитки в професионалния футбол. Президент на клуба е Божидар Белчев, а треньор е Борислав Гюзлев. Публиката нарича своя клуб „Баските“ поради сходството между имената на „Атлетик“, Билбао и политиката, която води през годините да играят само с местни футболисти. Срещите се играят на Стадион „Атлетик“ пред близо 500 човека средно. Клубът развива също и 2 детски формации.

Морският нос Куклен на остров Ливингстън, Антарктика е наименуван в чест на град Куклен[5].

 

Country България
RegionПловдив
MunicipalityКуклен
Population6 046
Altitude393

Culture and history info

В местността „Кайнаците“ край града е открит един от трите каптажа, от които през Римската епоха се захранваводоснабдителната система на Филипопол. От него към града води масивен акведукт, от който са запазени само следи в отделни участъци.[1]

В турски тимарски регистър за Пловдивско от 1488 г., селото е отбелязано под името Кюклине. В джелепкешанския регистър от 1576 г. се споменава като село Куклена с махала Банище.

При избухването на Балканската война 2 души от Куклен са доброволци в Македоно-одринското опълчение[2].

До началото на 20 век в тогавашното село Куклен живеят много гърци и самите те наричат селището Куклена (нагръцки: Κούκλενα). През 1920-те години гръцките жители на селото емигрират в Гърция и много от тях се заселват в село Яворница, преименувано на Неа Куклена, днес Трилофо[3]. От 23 май 2006 г. (с решение на МС от 13 май с.г.) село Куклен има статут на град.

Първият кмет на Куклен се е казвал Димитър Георгиев Бакърлиев. Къщата му все още се стопанисва от внучката му Росица и съпруга ѝ Климент.

Хотел Диана

Хотел Диана

лесопарк „Родопи”, България - Куклен
Хотел Диана Хотел Диана предлага 80 легла, разположени в 36 стаи и 4 апартамента. Стаите са оборудва Повече информация

Unfortunately there are no car rental offers at this location at the moment.

Landmarks information

Градът е известен с манастира „Св. св. Козма и Дамян“, наричан още „Св. Врач“ и „Св. Врачове“. Кукленският манастир e български православен манастир, разположен в непосредствена близост, на 4 км извън града. Построен е до извор с лековита вода. Лечебните свойства на тази вода са били известни още от времето на древните траки. Народното име на манастира е „Св. Врач“. Посветен е на народните лечители Козма и Дамян. В манастира се пази като ценна реликва ръката на св. Козма. Към манастира има малка църква, за която се счита, че е сред най-старите християнски църкви в България.